Søtningsstoffet Aspartame er IKKE farlig!

Søtningsstoffet Aspartame er IKKE farlig!

Forskningen er stort sett entydig: Søtningsstoffet Aspartame finnes ikke farlig i ‘menneskelige’ doser.

PS: Denne artikkelen representerer min konklusjon basert på en begrenset mengde undersøkelser, og må på ingen måte betraktes som fakta. Artikkelen er basert på kildene du finner en liste over nederst på denne siden.

Etter jeg startet å spise sunt og trene hardt har jeg også startet å bruke en del proteinprodukter, og for noen dager siden la jeg merke til at de fleste av dem inneholdt det kunstige søtningsstoffet Aspartame, «Men er ikke det farlig da?», tenkte jeg…

Jeg har jo, som sikkert mesteparten av dere også har gjort, hørt at Aspartame er ‘farlig’, kreftfrembringende etc., men bestemte meg for å undersøke dette nærmere, da jeg helst ikke ønsket å kjøpe andre proteinprodukter enn de jeg allerede hadde betalt dyre dommer for. Her er en liten rapport fra undersøkelsen min:

Jeg hentet informasjonen fra ‘European Journal of Clinical Nutrition’ sine nettsider (http://www.nature.com/ejcn) og ‘National Center for Biotechnology Information’ (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/). I tillegg til at jeg leste artikler hos ast-ss.com ( http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=79http://ast-ss.com/dev/qa_search/full_text.asp?ID=834http://ast-ss.com/dev/qa_search/full_text.asp?ID=3039 ) og to artikler på Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy ,http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame ), samt lest en del av referansene fra Wikipedia.

Det jeg har kommet fram til etter denne lille undersøkelsen min er at et er stoffet methanol som er farlig i Aspartame, men kun 10 % av innholdet i Aspartame er methanol, og mennesker får også i seg methanol fra naturlige produkter. Forskningen viser tydelig at det lille vi får i oss gjennom proteintilskudd og evnt. brus & godteri IKKE er farlig.

Undersøkelsene:

En over 20 år gammel undersøkelse gjort på mus viser at vi må få i oss hele 550 ganger det normale daglige inntaket vårt før Aspartame blir farlig (1).

En annen, nyligere studie viser at doser på 350 mg søtningsstoffer (inkl. aspartame)  per kg kroppsvekt per dag ikke ga tegn til forgiftning (2).

Den tredje studien jeg leste, denne gang på ‘European Journal of Clinical Nutrition’ sine nettsider, viser at ‘overdreven’ bruk kreves for å ha negative effekter (3.)

Den fjerde studien jeg leste, som ble utført over en 13 år lang periode og publisert i ‘European Society for Medical Oncology’ i år (2007) konkluderer med at det ikke vises noen forbindelse mellom saccharin, aspartame eller andre søtstoffer og ‘neoplasms’ (svultser) (4.)

Den femte studien jeg leste, som ble sponset av ‘the National Cancer Institute’, og hvor hele 340 045 menn og 226 945 kvinner mellom alderen 50 og 69 deltok i undersøkelsen, ble det ikke funnet noe betydelig forbindelse mellom Aspartame inntak og sykdomene Leukemi, lymfekreft eller Hjernesvulst (5.)

Med andre ord kan du (høyst sannsynlig) trygt innta lett-produkter som Coca Cola Zero, AST VP2 Whey Isolate og alle andre godterier, proteinprodukter osv.. Som inneholder Aspartame.

Det at Aspartame faktisk er lovlig i alle (?) land bør vel uansett fortelle oss at det er mer eller mindre ufarlig, da jeg vet at Norge og andre Europeiske land er (etter min mening) er for’flinke’ til å passe på hva vi får i oss. En rekke ufarlige kosttilskudd regnes nemlig som legemiddel i Norge og Europa.

Aspartame er forøvrig hele 180 ganger søtere enn sukker, noe som gjør at doseringene i dvs. produkter som regel er meget minimale.

Referanser:

1. Potts WJ; Bloss JL; Nutting EF. Biological properties of aspartame. I. Evaluation of central nervous system effects. J Environ Pathol Toxicol. Jun-Jul;3(5-6):341-53, 1980.

2. Mukhopadhyay M; Mukherjee A; Chakrabarti J. In vivo cytogenetic studies on blends of aspartame and acesulfame-K. Food Chem Toxicol. Jan;38(1):75-7,2000.

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17684524&ordinalpos=4&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

4. ^ Gallus S; Scotti L, Negri E, Talamini R, Franceschi S, Montella M, Giacosa A, Dal Maso L, La Vecchia C. (January 2007). «Artificial sweeteners and cancer risk in a network of case–control studies». Annals of Oncology 18 (1): 40-44. DOI:10.1093/annonc/mdl346. Retrieved on 2007-03-01.

5. Seattle PI, NWSource, 265559_soda ->http://seattlepi.nwsource.com/national/265559_soda05.html

Ekstra:

– http://www.aspartame.org/aspartame_facts_summary.html

http://www.prisonplanet.com/articles/april2006/050406goodforyou.htm

– http://ast-ss.com/articles/article.asp?AID=79

0 Comments

  1. IMPORTERTE KOMMENTARER FRA EN ELDRE BLOGG:
    8 kommentarer
    Anonymous
    Se denne linken, og vurder selv:

    http://www.networkmarketing.no/content/view/868/34/

    Kjøp også filmen sweet remedy eller sweet missery disse gir en bedre beskrivelse enn det denne personen beskriver. Aspartame er farlig og vil alltid være skadelig.

    Personen eller selskapet som har skrevet dette har bevisst forsøkt å søkemotoroptimalisere dette for å sørge for at når noen søker på Aspartame så kommer dette opp med Aspartame er ikke farlig på forsiden av google. Dette skal litt til og her står det garantert andre krefter bak. Det at det står et bilde av en 2 liters coca cola zero på forsiden er heller ikke overraskende.

    igjen kopier denne linken og les mer om Aspartame: http://www.networkmarketing.no/content/view/868/34/
    Tuesday, April 8, 2008 – 06:49 PM
    Fredrik Gyllensten
    Hei!
    Poster like gjerne det samme svaret her som jeg gjorde på e-posten du sendte meg:

    «Hei! Takk for e-posten.

    1) Jeg står fast på min konklusjon om at aspartame ikke er farlig i små doser, men forstår at det er mange meninger rundt dette og har lagt til denne teksten øverst i artikkelen min.
    «PS: Denne artikkelen representerer min konklusjon basert på en begrenset mengde undersøkelser, og må på ingen måte betraktes som fakta. Artikkelen er basert på kildene du finner en liste over nederst på denne siden.»

    2) Videre kan jeg også nevne at jeg aldri drikker brus, og bildevalget er helt tilfeldig. Det jeg i hovedsak fikk i meg aspartame fra var en måltidserstatter, som jeg tar som en del av et veldig sundt kosthold – men nå har riktignok AST Sport Science (som lager produktet) fjernet alle søtningsstoffene, faktisk samtidig som smaken har blit bedre 🙂

    3) Hehe, noe høres det nok ut som jeg er fra et ‘selskap’, som jeg ser du har skrevet i en kommentar på bloggen min, men som du tydeligvis har sett etter at du skrev det så er jeg altså en 17 år gammel privatperson.

    4) Ser også at du skriver at artikkelen min er på topp på Google, og jeg sjekket dette selv nå; og den er jo jammen meg som nr. 1 om man søker etter ‘aspartame’ på ‘dokumenter på Norsk’ hos Google.. jeg har litt basiskunnskaper om SEO, men har ikke gjort noe som helst – absolutt ingen søkemotoroptimalisering på bloggen min, jeg har ikke engang et eget domené til den (har ikke giddet å legge inn siden på fredarn.com enda, så foreløpig redirectes man fra fredarn.com til bloggen min på mac.com/altmuligrart…)

    5) Også må jeg spørre hvorfor i all verden den ‘store’ mediabransjen skulle ha brukt min lille ‘artikkel’ på noen måte? Det er jo selfølgelig ikke passende som kilde eller noe slikt for seriøs media, så hvorfor advarer du meg mot dette?

    6) Jeg er forøvrig medlem i Fritt Helsevalg, og har selv diskutert litt rundt Aspartame med Børge Eliassen der (som også mener at Aspartame er farlig)

    7) Ser også at du sender fra Networkmarketing.no, jeg har vært en del på den siden tidligere, da jeg alltid har hatt interesse for nettverkmarkedsføring, og min mor er medlem i både Natures Own og Seven. Driver du selv med MLM? Hvilket selskap?

    8) Ang. Aspartame, hva vil du forøvrig svare til følgende argument? Mener du også at tomatjuice er farlig?
    Now, there’s a crusade against aspartame because of its conversion to formaldehyde. Well, I can end that campaign right now. The methyl group from aspartame is metabolized to methanol (an alcohol), then oxidized into formaldehyde, which is further oxidized into carbon dioxide. This fearful metabolic process is as common in our biology as talk shows in America. Ounce for ounce, tomato juice yields six times the methanol formation of a can of diet soda[5].

    5. Butchko HH. Safety of aspartame. Lancet Apr 12;349(9058):1105, 1997.»
    Tuesday, April 8, 2008 – 08:51 PM
    networkmarketing.no
    Takk for raskt svar..

    Jeg vil gå nærmere inn i et svar til deg, og vil gjerne vise deg andre sider av saken annet enn at vi slenger våre meninger
    på bordet her.

    Mitt poeng er at din blogg faktisk kan hindre mange i å ta vurdere sin egen helserisiko ved å innta aspartam.

    Det som her tydelig er skadelig er missinformasjon og misstolkninger.

    Se bortifra punkt nr 5 da dette mest sannsynlig ikke vil skje, men dine meninger vil allikevel sterkt bli betraktet
    som lite gjennomtenkte om dette blir en stor sak, som det vil bli en dag. Og da vil du garantert ikke være
    som nr 1 på google med en slik bastant overskrift.

    En ting med SEO er at du kan gjøre mye godt med det, men du kan også skade enormt mye, som du vil
    i dette tilfellet om det kommer ut en negativ eller positiv artikkel om aspartam, jeg håper du forstår dette!?

    Du virker som en veldig opplagt og informert 17 åring, stå på, men pass deg for å ikke kjempe for feil saker!!
    Tro meg jeg snakker av erfaring min venn..

    Børge Eliassen er en dyktig mann, med de rette verdier. Han har en dyp kunnskap, men viktigst av alt et sterkt begjær etter å
    få sannheten frem.

    Jeg driver en nettside som på mange emner kommer først eller på forsiden av google, dette har jeg over 6000 unike brukere på,
    jeg vet at man kan med en rett side ha stor innflytelse på mennesker, men da skal du vite at man ALDRI må ta det for gitt og
    alltid må sjekke fakta bak folks meninger og synspunkter. Det er også ekstremt viktig å ha klare intensjoner, verdier og leve
    etter etikk og moral for å beholde det publikumet man ønsker.

    Poenget mitt er, skriver man dritt, så får man dritt, skriver man ærlig så tiltrekker man seg mennesker som vil støtte deg. En god start
    for å opprette dine egne sider som du selv skriver på din facebook side.

    Jeg vil ikke tvinge deg til noe, men håper du lytter til meg, det er ikke uten grunn jeg sier dette til deg.

    1. Jeg anbefaler deg om å ikke skrive positivt eller beskytte Aspartam, det er en nærvegift, neuro toxin. Jeg kjenner til historien bak det
    hele, og det er langtfra pent. Men det er mektige krefter som kjemper for å beholde dette stoffet i maten og drikken vår, og de produserer gjerne
    sine «beviser» som de med glede publiserer på nett. Dermed, sjekk ALLTID alle kilder, positive og negative før du selv uttaler deg om dem.

    2. Om du nekter å slette blogg artikkelen din eller i det minste endre den totalt, så vil jeg anmode deg til å endre oversskriften drastisk. Det gir svært negative signaler som igjen linkes opp mot deg som person. Jeg kan se du liker å diskutere her, men dette er mer alvorlig enn at det kan overlates til en diskusjon. Se filmene: sweet remedy og sweet missery. Se også denne artikkelen for å få et bilde av hva som står bak: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/04/19/shocking-facts-about-the-pharmaceutical-industry.aspx

    AST sportservice er ikke de som lager Aspartam…Hvor har du fått det ifra? Det er et selskap kalt Searle i USA som har patent på dette stoffet, i alle
    fall hadde. Donald Rumsfelt står bak overtakelse av dette selskapet om jeg må nevne dette, det er det dokumentasjon på, så dette er faaktisk påvirket
    av politiske krefter for å få markedsført og «godkjent.» Igjen alt dette finner du om du leter, se også filmene Sweet Missery og Sweet Remedy, de vil gi deg
    utallige personer som virkelig har lidd av dette. Ofte trenges ikke dokumentasjon på alt, ofte holder det å ta ansvar for egen helse og lytte til kroppen sin, selvom det er uttallige studier på dette stoffet der ute som beskriver helt andre resultat enn de du fremviser. De du fremviser vil mest sannsynlig, eller i alle fall med stor sannsynlighet ha blitt påvirket av krefter som ønsker å holde Aspartam på markedet. Det andre alternativet ville ikke jeg satset på i alle fall..

    Og en ting til min venn.. Du skriver at du ikke drikker brus selv, det betyr at du selv holder deg unna Aspartam? I tilfelle, hvorfor kjemper du da så hardt for at
    Aspartam IKKE er farlig? Det klarer jeg ikke å fatte og trenger en god forklaring.

    Du skrev: Now, there’s a crusade against aspartame because of its conversion to formaldehyde. Well, I can end that campaign right now. The methyl group from aspartame is metabolized to methanol (an alcohol), then oxidized into formaldehyde, which is further oxidized into carbon dioxide. This fearful metabolic process is as common in our biology as talk shows in America. Ounce for ounce, tomato juice yields six times the methanol formation of a can of diet soda[5].

    Svar: Jeg vil ikke in i en diskusjon, det vil ikke bidra til noe her. Det jeg vil spørre deg om da er følgende:

    Vet du hvordan de lager appelsinjuice(masseprodusert, homogenisert og pasteurisert?) Vet du hva som skjer når de to begrepene homogenisert og pasteurisert blir brukt?

    Vet du hva de tilsetter appelsin juice?

    Jeg kan si til deg at jeg selv aldri drikker pasteurisert og homogenisert juice..Det er ren syre, ikke rart tannlegen ikke anbefaler det.
    MEN, om du tar en boks med ferske appelsiner, spesiellt økologiske, og kaldpresser dem i en juicer så vil du ikke få SEKS ganger metanol mengden som i en DIET SODA.
    Dette er helt klart sammenlikninger gjort av et selskap eller personer med interesser i å få Aspartam ELLER Light produkter ut på markedet. Du får unnskylde meg
    at jeg ikke bruker direkte merkenavn i denne mailen.

    Jeg ser din mor har drevet innen networkmarketing, jeg setter pris på din åpenhet her. NetworkMarketing er en bransje der det finnes mange gode foretak, det finnes noen dårlige
    selskap. Det samme som i matbransjen, det finnes gode varer og dårlige varer. Aspartam er kanskje noe av det mest dokumentert skadelige tilsetningsstoffet som finnes, de
    forskingene du har funnet dekker kun tuppen av isfjellet og det er det de ønsker, nemlig å forvirre folk. Du vet forvirrede mennesker gjør ingenting, de fortsetter med
    sine vanemønstre.

    Vi er derimot smartere enn det er vi ikke??
    Monday, April 21, 2008 – 02:02 PM
    Thomas
    Du bør nok gjøre en enda mer grundig undersøkelse før du proklamerer a Aspartame er ufarlig.

    Jeg inviterer deg til å høre hva feks David Icke (søk på youtube så finner du videor) eller Michael Tsarion har å si om dette…

    Det råder dog liten tvil om at Aspartam tilfører kroppen vår et kunstig høyt nivå av forskjellige stoffer som vi absolut ikke trenger.

    Å si at aspartam er ufarlig fodi det kun inneholder stoffer som vi får i oss fra naturlige kilder er som å si at det er sunt å spise jernbaneskinner hvis du lider av jernmangel. I beste fall er det en idiotisk uttallelse.

    Men det er en viktig debatt der ikke alle fakta er på bordet enda, og jeg saluterer deg for å ta et standpunkt som inviterer til diskusjon. Det er altfor mange som «bare aksepterer det media skriver».

    Lykke til videre i din søken etter et bedre liv og en bedre helse! 🙂
    Tuesday, July 1, 2008 – 09:56 PM
    Aspartame ER skadelig
    Det ligger uttallige forskninger til grunn for at Aspartame er farlig.

    Det at en gutt på 19 år her skriver dette på bloggen sin gjør ikke Aspartame til
    et ufarlig stoff som akkumuleres i kroppen.

    Selv små mengder over tid er skadelig.

    Les mer i artikkelen her. NRK hadde også et innlegg om Aspartame.

    Det er mange forsøk fra produsentenes side på å skape falske forskninger som beviser at stoffet ikke er farlig som blogg eier her påstår.

    Jeg håper du fjerner denne bloggen.

    Du fjernet mitt første innlegg og dette synes jeg lite om, vi jobber hardt med å informere mennesker om slikt som dette både gjennom NetworkMarketing.no og Fritthelsevalg.org.

    MVH
    Kjetil Dreyer
    NetworkMarketing.no
    Friday, September 26, 2008 – 07:22 PM
    Fredrik Gyllensten
    Jeg har ikke fjernet noen innlegg, men hadde et problem for en god stund tilbake hvor alle kommentarene på bloggen ble borte 🙁

    Jeg har forøvrig gått mer igjennom undersøkelsene som er gjort på Aspartame etter jeg skrev denne artikkelen, og er overbevist om at Aspartame er ufarlig i de dosene man får gjennom alt annet enn veldig overdrevet bruk av light-produkter.

    Om du f. eks sammenligner Aspartame med alle skadene et høyt inntak av sukker over lenger tid har, så er det ingen tvil om at Aspartame er et tryggere alternativ. Når det er sagt så er det alltid best å gå for usøtede naturlige matvarer. Magert kjøtt, fisk, Grønnsaker, frukt og Bær bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.

    Jeg vil forøvrig anbefale Sucralose, som ser ut til å være et enda tryggere søtningsstoff enn Aspartame.

    Og det du sikter til med NRK osv. er det faktum at noen kan være alergiske mot Aspartame og andre stoffer med Fenylalanin, denne sykdommen kalles for Fenylketonuri (PKU)
    Monday, September 29, 2008 – 08:26 PM
    Aresh_coolboy@hotmail.com
    alle er mennsker, alle sier noe galt! Men du er helt på jordet nå jeg er selv 19 år.. Skal jeg si hvorfor aspartam er i bildet pga noen store folk har tatt patent på dt og vil bare selge denne dritten aspartam er nesten i alt vi spiser nå til dags hvorfor? spør dumme EU fuck eu, Det er masse bivirkinger ved inntak av aspartam. Prøv selv en månde uten noe aspartam du føler deg mye mer sterkere HVORFOR HELLLER IKKE FÅ STEVIA i alle drikker og tyggiser osv! DT ER sunt forhold til hvitt sukker og aspartam MEN NEI DE VIL BARE HA PENGER OG GJØRE FOLK dumme!
    Wednesday, December 3, 2008 – 05:36 PM
    Fredrik Gyllensten
    Som nevnt i kommentaren min ovenfor lider enkelte personer av Fenylketonuri, og disse bør unngå Aspartame.

    Men for de aller fleste er Aspartame helt trygt, og uten tvil langt ‘sunnere’ enn store mengder sukker.

    Jeg er veldig sikker på at aspartame er trygt, og skriver derfor om dette, men jeg kan naturligvis ikke garantere noe.

    Det å hevde at det er masse bivirkninger og at folk flest vil føle seg mye bedre etter en måned uten, er tullball!
    Monday, December 8, 2008 – 10:48 PM

  2. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Ny blogg :-)

  3. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Lenker: Anbefalte artikler

  4. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Hva FAEN kan jeg spise?, mm. -> Trening & Kosthold; Verdt å lese, Utgave 31