Det snakkes mye om skadene fra høy skjermtid og sosiale medier for tiden, og det med god grunn! Flere studier har vist at intensiv bruk av sosiale medier er assosiert med økte depressive symptomer og angst. En av mine største bekymringer med mobilbruk er all tiden folk tilbringer på telefonen. Dersom du har seks timers skjermtid daglig, tilsvarer det i praksis en full arbeidsdag som kunne vært anvendt på andre aktiviteter. Gir disse timene like mye livsglede, kunnskap eller annen verdi som du kunne oppnådd gjennom andre aktiviteter? Studier har for eksempel vist at økt skjermtid korrelerer med mindre fysisk aktivitet og mindre søvn – for å nevne noen nyttige ting denne tiden kunne vært brukt til.
Likevel må vi ikke overse de fantastiske effektene teknologien også har på livene våre – vi kan lettere holde kontakten med våre kjære, vi har nesten all verdens kunnskap et tastetrykk unna, og vi kan nyte et bredt spekter av underholdning når vi ønsker det. Smarttelefonen er definitivt kommet for å bli, så spørsmålet er hvordan vi kan utnytte de positive effektene, men samtidig begrense de negative?
Her er noen forslag:
- Slå av varsler på de fleste apper: Trenger du virkelig varsler fra Instagram, Twitter, aviser osv.? Hyppige varsler har vist seg å øke bruken og redusere fokuset på andre ting. Det er godt dokumentert at multitasking fungerer dårlig. På iPhone er det også mulig å samle varsler fra flere apper i en daglig eller ukentlig oppsummering på et valgt tidspunkt, slik at du kan holde deg oppdatert, men på dine premisser i stedet for å motta konstante varsler gjennom dagen.
- Gjør problematiske apper mindre tilgjengelige: Gjem bort de appene du vet at du bruker mer enn hva som er sunt, for eksempel ved å legge dem i en mappe inni en annen mappe, og/eller på en side du må bla til for å finne. Dette har vist seg å redusere bruken, fordi det da krever en ekstra innsats å finne frem appen. Det er også mulig å deaktivere appforslag i spotlight/søk.
- Fokuser på det du holder på med: Som nevnt fungerer multitasking dårlig, og mange bruker sosiale medier til nettopp dette. Prøv i stedet å legge telefonen bort, utenfor rekkevidde, slik at du må reise deg for å hente den. Konsentrer deg fullt og helt om det du driver med, enten det er arbeid, underholdning eller sosiale interaksjoner. Hvor mye mer givende er ikke en god samtale med en nær person, når du unngår distraksjoner fra telefonen underveis? Neste gang du skal slappe av med en serie eller film, vil jeg også oppfordre deg til å legge telefonen i et annet rom.
For mer om hvordan og hvorfor smarttelefonen og sosiale medier påvirker oss negativt, kan jeg varmt anbefale denne podcastepisoden med Ole Petter Hjelle: Lytt til episoden her.